Construeix el teu ordinador a mida (Versió 2)

LC-Power Gaming 976W Snow Trooper mit Sichtfenster Midi Tower ohne Netzteil weiss

Actualitzo aquesta entrada de fa dos anys amb més informació i més actualitzada! Perquè segueixo aprofundint en el coneixement de hardware informatic, i crec que finalment, ara sí que em construiré un ordinador de torre a mida!

Un ordinador de torre, xaval antiquat? Si. M’he adonat que des que ja no estudio, el portàtil s’ha quedat fix a l’escriptori de casa. A més a més, amb la irrupció dels smartphones i les tablets, podem fer tot el que puguem necessitar fer amb el portàtil fora de casa, i més còmodament. Així que, perquè ha de ser portàtil si no el porto enlloc? El puc substituir per una torre sota l’escriptori que no molesta ni em treu espai útil, tenir un teclat còmode, una pantalla gran, i encara serà més econòmic que un portàtil.

I què coi, em diverteixo com un nen dissenyant un ordinador! Des que vaig començar a ficar-me en aquest món he après molt, i confio saber reaccionar autònomament quan falli un component i poder substituir-lo sense haver de canviar tot l’ordinador. Així també deixaré de dependre de les botigues d’informàtica, que ja m’han pres prou el pèl!

He dissenyat i construit els dos ordinadors de la meva antiga oficina, i encara funcionen. En aquesta entrada vull deixar escrit el que he anat aprenent durant aquests dissenys, de manera que serveixi com a introducció o guia per a qui vulgui entrar també en aquest mundillo (a veure qui és el maco que troba una bona paraula equivalent en català).

LA GUIA COMENÇA AQUI

Primer de tot, hem de fer una llista de la compra. Quines peces he de comprar per muntar un ordinador? El fonamental:

 1. Processador (CPU)
 2. Placa base (Motherboard)
 3. Memòria de treball (RAM)
 4. Disc dur (HDD)
 5. Font d’alimentació
 6. Caixa

Alguns extres per a la torre (per ara o més tard):

 • Memòria sòlida (SSD)
 • Targeta gràfica (GPU)
 • Targeta de xarxa sense fils (WiFi)
 • Lector de CD/DVD/Bluray

I perifèrics:

 • Teclat i ratolí
 • Pantalla/es

Deixeu-me dir que no sóc un expert en el tema, i que m’he passat moltes setmanes llegint blogs, revistes, taules d’especificacions i veient vídeos i tutorials tant en anglès com en alemany de penya que en sap un tou. Aquesta recerca és molt important, però un es perd i no sap per on començar. Amb aquesta entrada tu tindràs una àncora per on començar, i jo un recordatori del que ja he recercat. Aqui sota aniré desgranant el significat de cada característica important a l’hora d’escollir cadascun dels components.

L’objectiu és construir un ordinador àgil, econòmic i que no quedi obsolet en un parell d’anys. M’interessa explorar també la compatibilitat amb Linux, per a eventualment poder-hi posar el sistema operatiu Ubuntu.

L’ordre en què he anat seleccionant els components és en el que els he escrit a la llista més amunt, però el procés sempre acaba essent iteratiu, sobretot per assegurar-nos a l’acabar que tots els components són compatibles els uns amb els altres i que no hi ha colls d’ampolla importants.

Comencem!

processador i3

Processador: El primer pas

El processador és el cor de l’ordinador. Pràcticament, és l’ordinador en sí mateix. Amb tots els tipus de processadors que existeixen podríem omplir piscines. Un espectacle. També serà probablement un dels components més cars que haurem de triar, i a on cada ral extra que invertim treurà més suc.

Segons una revista especialitzada en Linux que he fullejat, els processadors d’Intel, i especialment les sèries i3, i5, i7 són compatibles amb Linux, així que per ara són els únics que m’han interessat (així m’estalvio una feinada!). Si no és el vostre cas, potser val la pena fer una ullada als processadors AMD. Les diferències entre els i3, i5 i i7 famílies són: El número de nuclis, la memòria cau (cache), i les tecnologies específiques de Intel com Turbo-Boost i Hyper-Threading.

Els i3 són els processadors més barats i modestos. Tenen 2 nuclis, tecnologia Hyper-Threading, i 3MB o 4MB de memòria cau.

La memòria cau és una memòria d’accés ultrar-ràpid on el processador guarda la informació que està fent servir. Tenir més memòria cau permet alternar programes més ràpidament (el que fem amb Alt+Tab per exemple!), ja que el processador té tota la informació més a mà. He llegit un article que comparava dos processadors idèntics però amb diferent mida de memòria cau, i la conclusió era que cada MB extra de memòria cau és com tenir a la pràctica 0.1 GHz més de velocitat de processador.

La memòria cau és com l’espai que té un fuster sobre la taula per posar les seves eines. Si l’eina que necessita és a la taula, la pot agafar i començar a treballar immediatament. Si ni li cap a la taula i l’ha d’anar a buscar al calaix, trigarà més temps a començar cada cop que vulgui cisellar. Més memòria cau és més superfície de taula per al fuster.

Els diferents nuclis li permeten al processador fer vàries tasques a la vegada, totalment en paral·lel. Així, es poden tenir varis programes corrent de fons sense perjudicar l’agilitat del programa o joc que estiguis utilitzant en aquell moment. Cada nucli és una unitat de processament sencera, així que dos nuclis fan el doble de feina, o fan treballar l’ordinador el doble de ràpid que un sol nucli.

Hyper-Threading: La tecnologia Hyper-Threading és un avenç d’Intel que permet que cada nucli gestioni dues tasques a la vegada enlloc de només una. Amb aquesta tecnologia, el processador agafa les tasques “amb les dues mans” i per tant acaba les feines un 30% més ràpid, segons Intel, que si treballa només seqüencialment com de costum. És com tenir, per a determinades tasques, el doble de nuclis disponibles.

Els i5 són la gamma mitjana. Normalment ténen 4 nuclis (alerta, no tots!), no tenen Hyper-Threading però tenen Turbo-Boost, i 6MB de memòria cau.

Turbo-Boost: Amb aquesta tecnologia, que ve integrada en el processador i no necessita cap programa addicional, el processador ajusta dinàmicament la seva velocitat de rellotge en funció del que li demanis. És per això que al fullejar el catàleg et sorprèn veure que hi ha i3 amb velocitats des de 3,4GHz a 4,2 GHz, i en canvi els i5 van dels 2,4 GHz a només 3,8 GHz. A la pràctica però, aquests i5 correran fins a 3,4GHz o fins a 4,2GHz quan ho necessitin. Per regla general un i5 sempre serà més ràpid al fer una donada tasca que un i3 de la mateixa família.

Els i7 són els processadors més potents que un pot desitjar-se per un ordinador de taula. Poden tenir 4, 6 o fins a 8 nuclis, un mínim de 8MB, sovint 10 MB, o de vegades 20 MB de memòria cau, i tots tenen tant Turbo-Boost com Hyper-Threading. Autèntics monstres. Dins la varietat que ofereixen, inclús els més barats estan fora del nostre pressupost.

Les generacions de processadors Intel: Broadwell (5a), Skylake (6a) i Kaby Lake (7a). Cada cop que Intel millora la tecnologia dels processadors, treu una nova gamma de processadors, una nova generació, que es pot identificar en el primer número del codi del processador. Sense entrar en detalls, cada nova generació aporta millores, però per la naturalesa de les millores, el salt de la 5a a la 6a va ser més gran que de la 6a a la 7a, o que de la 4a a la 5a. Ara per ara, la 7a generació està al mateix preu que la 6a, així que em quedo amb els Kaby Lake.

LRG_DSC00793.JPG

Encara hi ha dues coses més a mirar: Intel HD graphics i embalatge. Des del 2010 els processadors d’Intel duen integrats també processadors gràfics, de manera que tenir una targeta gràfica ha passat a ser només opcional. Per exemple, el meu portàtil té un i7-2630QM amb Intel HD graphics 3000 i, sense cap targeta gràfica (l’he cremat) Windows funciona sense cap problema, puc veure pel·lícules en alta definició, i puc jugar a alguns jocs entre poc i mitjanament exigents. Des de llavors, la tecnologia d’Intel HD graphics ha millorat moltíssim, motivada per oferir altíssimes prestacions gràfiques a portàtils molt finets. Sempre podreu afegir una bona targeta gràfica si us aficioneu a algun joc molt exigent, però m’ensumo que no us caldrà.

I finalment, l’embalatge del processador també és important sobretot si comprem els processadors en botigues online a l’engròs (jo compro a http://www.mindfactory.de). Sovint hi ha l’opció de comprar el processador en capsa o en safata (BOX o TRAY). El processador serà el mateix, però comprat en capsa inclou un ventilador estàndard i 3 anys de garantia, mentre que en safata, si bé sovint més barat, vindrà sense ventilador i només tindrà 1 any de garantia. Els entusiastes dels jocs d’ordinador prefereixen instal·lar un ventilador més potent, pel que no necessiten el ventilador estàndard, i solen fer servir programes per forçar els límits del processador (overclocking) cosa que invalida la garantia d’Intel. Entremig de les dues opcions hi ha els WOF (Without Original Fan), que vénen en capsa i garantia però sense el ventilador, que t’has de procurar tu mateix. Si estas pensant en fer-li overclocking al processador, hi ha processadors desbloquejats que estan pensats per això, indicats amb una K al final del nom (i5-7600K, per exemple).

Després de tota aquesta recerca, he decidit quedar-me amb la gamma mitjana: i5. Escollir dins de l’oferta de i5, es redueix bastant a un compromís entre preu i velocitat de rellotge. He acabat escollint un i5-7400, amb 3.00GHz Intel HD Graphics 630 per 185€.

Aquest apartat ha estat esgotador, però ànims! A partir d’aquí tot és més fàcil!

Placa base MSI

 Placa base: i ja haurem fet la meitat de la feina

Així com un cervell sense cos no és res, un processador necessita una placa base (Motherboard en anglès) per a fer lluïr el que sap fer. Per escollir una placa base “que tiri” només cal que sigui compatible amb el processador i la RAM. Però per treure-li el màxim de suc a l’ordinador, hi ha moltes coses a tenir en compte, que per una banda variaran molt poc el rendiment de l’ordinador en sí mateix, però seran clau en termes de característiques especials i possibilitat de components addicional. Una bona placa base no ha de ser molt cara.

El més important són les compatibilitats. Mira bé quin connector necessita el processador que has escollit. En el nostre cas, l’i5-7500 té un connector Sockel 1151. Per tant, només he seguit mirant-me plaques base amb Sockel 1151. La placa base també ha de ser compatible amb la memòria RAM que escolliràs, així que quan ens mirem les targetes de memòria RAM potser revisarem la sel·lecció de la placa base.

Aquestes compatibilitats solen estar llistades separadament, però depenen del següent punt a la llista del que és més important: el Chipset. Per a cada tipus de processador, hi ha una sèrie de chipsets disponibles. Aqui realment cadascú hauria de fer la seva petita feina de recerca en funció del processador escollit. Per a qualsevol processador amb Sockel 1151 com el nostre, les opcions es “redueixen” a Z170, Z270, H110, H170, H270, B170, B250, Q150, Q170, Q250 i Q270 . D’entre aquests, les sèries Q i B són dedicades a empreses de IT, i ofereixen menys prestacions però algunes funcions especials per a desenvolupadors. Descartades queden.

Els chipsets Z170 i Z270 són els més potents. Són en principi els únics que permeten forçar el processador amb overclocking i que permeten fer córrer varies targetes gràfiques en paral·lel (una burrada ineficient, pel que he llegit). L’única millora del Z270 respecte el Z170 és que incorpora dos ports PCIe M.2 enlloc d’un. Els ports M.2 són uns ports d’accés ultra-ràpid connectats directament al bus d’informació de la placa base. Amb el port M.2 es poden fer treballar els discs durs de memòria sòlida almenys el doble de ràpid, ja que ens estalviem el coll d’ampolla del cable SATA-III (= SATA 6Gb/s).

Els chipsets H170 i H270 tenen el mateix que els Z, excepte no permeten overclocking ni múltiples targetes gràfiques. Pel que sembla però, alguns fabricants de plaques base també li posen menys ports USB i PCIe malgrat que poden gestionar-ne la mateixa quantitat que els Z. És qüestió de mirar que la placa base tingui suficients ports USB (3.0 millor que 2.0) i PCIe pel que necessitem. Atenció!! Que la placa base sigui H170 o Z170 no t’assegura que tingui un port PCIe M.2, sinó que el chipset en sí podria gestionar-lo. Depèn del fabricant de plaques base que li posi aquest port o no.

Finalment el chipset H110 és el més simple i econòmic de tots. Respecte els H170, només permet dos mòduls de memòria RAM, no té ports PCIe ni M.2, i té un processament intern més lent (DMI2 enlloc de DMI3) i té un número més limitat de ports SATA i USB. És el chipset ideal per a plaques bases de mida reduïda… ah, la mida!

Hi ha moltes mides especials de placa base, però les més estàndard són aquestes tres: Gran (ATX), mitjana (Micro-ATX, o mATX) i petita (Mini-ITX). Ho sé, el pallasso que va inventar aquests noms no en tenia ni idea. Bàsicament l’única diferència és l’espai que ocupen i el número de PCIe i sòcols de RAM que tindran. Les plaques base Mini-ITX per exemple només admeten dues memòries RAM. Així doncs escollir la mida és un compromís entre mida de la torre, i tenir espai per a tot el que hi vulguis muntar. Si vols fer una torre petita, hauràs d’anar més en compte d’assegurar-te que tot encaixa bé dins la teva petita caixeta-ordinador.

Aquest és un bon punt per a fer una pre-selecció de plaques base en funció del que hem après. Tot i així, el millor seria post-posar la decisió final fins que haguem escollit la memòria RAM i la resta de perifèrics i així assegurar-nos que tenen el port corresponent a la placa base. Els exemples més clars són les exigències d’una targeta gràfica, i si li volem treure bon suc a una memòria SSD, però també serà important veure si volem posar una targeta de WiFi o altres altres.

RAM

Memòria de treball (RAM):con esto y un bizcocho…

La memòria RAM és una memòria d’accés molt ràpid que està a disposició del processador per quan la necessiti. Com més coses càpiguen a la RAM, menys sovint haurà d’anar a buscar aquesta informació al disc dur, que és fins a 100 vegades més lent. Els jocs i els programes d’edició de vídeo, que han de gestionar molts fotogrames, són els que necessiten més memòria RAM. Si en requereixen més de la que hi ha disponible, han de guardar part de la informació al disc dur, i quan l’han d’anar a buscar és quan l’ordinador es queda parat durant uns segons.

Escollir una memòria RAM és molt senzill. El més important és la capacitat i el tipus de memòria, i la resta de detalls gairebé es poden ignorar.

Més GB de RAM és sinònim de més agilitat. L’únic compromís aquí és amb el preu i amb el nivell del processador. Si tenim un processador mitjanet tirant a bo, volem assegurar-nos que té tot el que necessita per a treballar però sense deixar-nos-hi un dineral. Donar-li 16GB de memòria de treball és un bon regal. He llegit que avui en dia només alguns programes professionals necessitarien més de 16GB.

Sobre els tipus de memòria només cal dir que des que va néixer la tecnologia DDR SDRAM, s’ha anat succeint a DDR2, DDR3 i ara DDR4. Quan vaig llegir-ne per primer cop, la DDR4 era un avenç potent respecte el DDR3 pel que fa a velocitat, però era ridículament cara. Avui però, els preus ja són més acceptables (50% més car per GB), i les plaques base que estavem considerant ja només són compatibles amb DDR4.

Al mirar catàlegs també veureu molt mencionada la velocitat de transferència i la latència de les diferents opcions. Ambdues coses tenen més influència en el preu que en les prestacions. La velocitat de transferència, per DDR4 entre 2133 MHz i 4266 MHz és només rellevant per a la compatibilitat amb la placa base, i les plaques base compatibles amb RAMs més ràpides són també més cares. La latència s’expressa amb el factor CL, on un CL més gran significa més retard de la memòria RAM. Diferents CL representen una irrisòria diferència de 1 o 2  nanosegons… ni cas.

També he investigat què signifiquen algunes sigles que de vegades acompanyen els mòduls de memòria de treball com ECC o SO només per descobrir que no ho necessito: ECC, Error Correcting Code és una funció que permet corregir bits corromputs de la memòria RAM. Aquesta característica s’ha dissenyat per a servidors de finances o científics, on ni un petit error es pot permetre, però per a nosaltres és irrellevant; i SO, Small Outline, és refereix només que les targetes són més petites per tal que encaixin dins els portàtils.

Finalment, tingues en compte que per a un preu similar, és molt millor tenir dues targetes de memòria RAM que una. És a dir 2x 4GB funcionen millor que 1x 8GB.

El més econòmic que he trobat de DDR4 és la targeta “4GB Kingston ValueRAM DDR4-2133 DIMM CL15” per 27€. I ja veurem si en posaré dues o quatre.

 

Disc Dur seagate

Disc dur: El cofre de les teves possessions digitals

El disc dur és entranyable. No sé vosaltres, però jo és l’únic que sabia que existia de l’ordinador fins no fa molt. Escollir un disc dur es redueix trobar una bona capacitat i velocitat a bon preu, però jo també aniria amb compte d’escollir fabricants fiables i amb experiència.

No cal que digui res de la mida del disc dur, no? Cadascú que li cardi tants GB com es pugui permetre o vulgui tenir. Pel que he vist ara per ara la millor relació qualitat preu està en els 3000 GB, a 28€ el TB, enlloc de 50€ que costa un sol TB.

Alerta amb la diferència entre els discs durs de 2,5 polzades i els de 3,5 polzades. Tots funcionarien, però els de 2,5 polzades estan dissenyats per a portàtils, i per ser més petits podrien ser més cars.

El tipus de connector és important, i determinarà la velocitat màxima a la que puguis fer servir el disc dur per copiar fitxers, obrir-los, etc. Fa anys els discs durs usaven un connector paralel que es deia IDE o PATA, i que van arribar a una velocitat de transferència màxima de 133MB/s. Després es va desenvolupar el port sèrie SATA i els successius SATA2 i SATA3, aquest últim el més utilitzat, conegut també com a SATA 6Gb/s, i que té una velocitat de transferència de 600 MB/s (encara no he entès perquè es diu 6Gb/s…). Finalment es van desenvolupar els discs durs SAS (o SASCSI), que respecte els SATA3 poden arribar als 1500MB/s i duren més, però són bastant més cars. Estan pensats per a servidors que estan encesos continuament. La millor relació velocitat-preu està en els SATA 6Gb/s.

L’últim factor és la velocitat de gir del disc, en revolucions per minut (rpm o U/min). Els estàndars són 5.400 rpm o 7.200 rpm. Per sort avui en dia els 7.200 rpm s’han imposat i ja estan al mateix preu. Conegut tot això l’elecció em resulta fàcil: Em quedo amb un Intenso Internal Drive 6513113 64MB 3,5” de 3000 GB amb SATA 6Gb/s per 82€.

128GB Samsung PM961 M.2 M.2 2280 3D-NAND TLC Toggle (MZVLW128HEGR-00000)

Extra – Memòria sòlida (SSD): Obre programes en un instant

Ja vaig comprovar que el que havia llegit era veritat: Posant-li una memòria sòlida (Solid State Drive) a l’ordinador, i instal·lant-hi el sistema operatiu i els programes, les dades que els programes o el sistema operatiu necessita llegir a l’obrir-se estan disponibles en un instant. Això és perquè l’accés a la memòria sòlida és molt més ràpid que el d’un disc dur mecànic. El segon ordinador prenia només 10 segons entre el botó d’engegada i estar llest a l’escriptori.

Tots els avantatges radiquen en què la memòria sòlida no té parts mòbils, mentre que el disc dur es basa en una agulla que ha d’anar a buscar el sector del disc on tens les dades. Per tant, els SSD consumeixen menys potència, són més silenciosos, més ràpids, … i molt més cars per GB.

Un desavantatge que he llegit és que les memòries sòlides es poden fer malbé més aviat si s’hi escriu informació (guardar arxius) molt sovint. Per això, l’ideal és posar-hi només programes i sistemes operatius, i no fer-lo servir com a emmagatzematge d’arxius.

A hores d’ara ja tinc clar que això és el que vull, i per tant he escollit el SanDisk Z400 M.2 2280 de 128GB per 54€.

Font d'alimentació Thermaltake

Font d’alimentació: A qui li confies el teu equip

La font d’alimentació proveeix de corrent contínua els components de l’ordinador. Escollir una font d’alimentació és un tema de tenir suficient potència per tot l’ordinador.

Calcular la potència a mà pot ser una mica embrollat. Per sort hi ha aplicacions web que et permeten calcular la potència total dels components que has escollit. Jo recomano aquesta web: http://powersupplycalculator.net/, ja que em sembla molt completa si bé tendeix a exagerar la potència màxima. Si em diu que amb tot funcionant gastaré 374W i me’m recomana 457, sé que faré bé de mirar fonts entre 400 i 450W.

Tingueu molt present quines expansions considerareu per al vostre ordinador en el futur proper, sobretot si penseu posar-li alguna targeta gràfica potent algun dia, perquè consumeixen una burrada.

L’últim que cal tenir en compte és la qualitat dels components. Els fabricants de fonts d’alimentació coneguts basen la seva reputació en la fiabilitat de les seves peces, i és per això recomanen per tot arreu que compris de marques conegudes. Una altra manera de destriar bona qualitat en les fonts d’alimentació són els segells de qualitat 80 PLUS ( per ordre d’eficiència 80+ Bronze, 80+ Silver, 80+ Gold i 80+ Platinum). Millor eficiència és millor qualitat i per tant durabilitat.

Modular vs. No-Modular. La diferència és només que en les fonts d’alimentació no-modulars tots els possibles cables imaginables surten de la font d’alimentació i quedaran penjant a dins la caixa si no els fas servir. En canvi en les modulars pots retirar els cables que no faràs servir, deixant-ho més endreçat i millorant el flux d’aire.

La meva solució de compromís és la font d’alimentació bequiet! System Power B8 bulk Non-Modular de 300 Watt amb segell 80+ per 27€.

Targeta gràfica

Les targetes gràfiques són un món a part. Per l’ordinador que estic dissenyant no les tindré en compte, ja que els Intel HD graphics incorporats al processador són més que suficient pel que jo necessito.

Tot i així, he llegit algunes coses sobre targetes gràfiques, i això és el que n’he retingut fins al moment.

 • L’ample de banda, o sigui, el tipus de memòria, és més important que la capacitat (1GB de GDDR5 aportarà molta més qualitat que 4GB de GDDR4)
 • A la placa base ocupen un sòcol PCIe x16 3.0
 • Consumeixen molta potència – alerta amb la font d’alimentació!
 • Poden arribar a ocupar molt espai: dos sòcols a la placa base, si bé només estan connectats a un; i a la caixa poden ser molt llargues i xocar contra els prestatges dels discs durs, per tant cal mirar aquestes coses al seleccionar la targeta, o la caixa si ja tenim clar que li posarem una targeta potent.

Altres: Targeta de WiFi i lector/grabador de DVD’s

Completaré l’ordinador amb un lector/grabador de DVD’s baratet per 12€, i una targeta de WiFi Edimax EW-7612Pin de 300Mb/s que ocuparia un sòcol PCIe x1 a la placa base i que segons el fabricant és compatible amb Linux per 13€.

Elecció final de la placa base i caixa

Ja ens hem estudiat abans tot el que té a veure amb la placa base, i ara que ja hem escollit la resta de components, ho completaré amb una placa ASRock H170M Pro4. Aquesta placa base és de mida mATX, té Sockel 1151 pel nostre i5 de 7a generació, és compatible amb la RAM de DDR4 de 2133MHz (únicament), té suficients ports de vídeo, USB 3.0, M.2 per al SSD, i dos PCIe x16 3.0 per si cal posar-hi una targeta gràfica. Tot per 90€.

Per escollir la caixa només cal mirar que la mida de la caixa s’escaigui amb la mida de la placa base que hagis escollit, en el meu cas mATX. Si vols posar-hi una targeta gràfica d’última generació faràs bé d’assegurar-se que hi ha prou espai, sobretot en llargada. La resta és tot un compromís entre detallets estètics i preu. Aquí he escollit una caixa estàndard negra per 22€ (AeroCool QS-180).

Sistema Operatiu

Pel que fa a Ubuntu de Linux, és molt fàcil d’utilitzar i es pot descarregar gratis des de la seva web: http://www.ubuntu.com/download/desktop/. Els problemes freqüents amb Linux és que els components més nous poden no ser encara compatibles, perquè els desenvolupadors de software lliure encara no han tret els controladors necessaris. De nou, tot un món, que jo encara no conec prou bé…

Per posar-li Windows, cal tenir en compte que les versions de 32 bits són incompatibles amb alguns dels components més moderns, i no treballen amb més de 4GB de RAM, de manera que hem d’escollir 64 bits. Microsoft ven llicències al detall (Retail) o a l’engròs (OEM, Original Equipment Manufacturer). Les segones són molt més barates però estan pensades per a empreses que construeixen ordinadors per vendre’ls. De tota manera, per internet es poden comprar llicències OEM d’ordinadors portàtils que han estat destruïts. Per llei, Microsoft està obligada a permetre que aquesta llicència funcioni de nou en qualsevol altre ordinador.

Experiències en el passat ja han sigut satisfactòries. Aquesta vegada ho hauré de provar amb el nou Windows 10, ja que la 7a generació de processadors d’Intel no és compatible amb cap versió de windows anterior. A Amazon es ven Windows 10 OEM per 20€. Confiat de les experiències anteriors amb la compra online de Windows 7, ho provaré.

 

 

Final del superpost! Pressupost total 588€ sense sistema operatiu ni perifèrics com el teclat, el ratolí i la pantalla (16GB RAM). Amb perifèrics i OS: 733€. Tan aviat com tingui adreça postal l’encarrego! (secretament, abans faré una cerca de portàtils en aquest rang de preu i compararé les característiques…)

 

Anuncis

Un pensament a “Construeix el teu ordinador a mida (Versió 2)

 1. Molt bona entrada i en especial gràcies per la informació de l’alimentació del pc!
  Per un altre cantó (i si es vol mantenir aquesta temàtica al blog) et recomano mirar-te info de la RaspberryPi (un petit ordinador força económic, no diré preu per no fer gaire publi però tirat vaja) ja que pot donar per a forces entrades segons el seu ús (domótica, reproductor de series/películes, una consola retro o fins i tot un portàtil que operi amb ubuntu mate).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s