Lesvos, dia 3

image

El primer passeig per Mitilene ja revela el drama. A les platges hi trobes armilles salvavides, barcasses de goma punxades, jaquetes i motxiles plenes de sorra, i sabates. M’explicava avui el noi que duu el pa al campament de Pikpa, que l’arribada de refugiats s’ha convertit ja en part de l’illa. En un dia com avui, en que el vent bufava del sud fent del temps aparentment tranquil una trampa traidora al mar, el pensament d’ell i els companys illencs no només està amb els pescadors, que avui no sortiràn a la mar, sinó amb els refugiats, que podrien veure-s’hi atrapats durant la travessia.

M’ho explicava mentre em duia amb la seva furgoneta a on he treballat aquests primers dies: Pikpa. Pikpa és un petit santuari per als refugiats en situació de vulnerabilitat. Això inclou famílies monoparentals, lesionats, gent gran, minusvàlids, etc. Quan aquestes persones es presenten als registres, si compleixen una sèrie de condicions, se’ls ofereix de fer marrada a Pikpa per uns dies.

A Pikpa he fet habitacions, he arat terreny a l’hort, he classificat parts de goma de barcasses per a reciclar, i he entretingut criatures. En Mosul, un afganès que no parla ni una paraula en cap altre idioma que no sigui Farsi, ha convingut acompanyar-me en la majoria d’aquestes tasques. Per ell, m’he pres fins i tot un cafè super-ensucrat que m’ha dut en arribar aquest matí al camp (nota: jo no prenc cafè!). També aqui espero que a alguns refugiats els hi escaiguin els molts pantalons i samarretes que hi he portat.

image

Algunes tendes i cabanes de Pikpa. He pres aquesta foto amb molta cura que no hi sortís cap resident ni cap nen.

Poc més puc explicar amb tant poc temps aqui. Si a Pikpa ens sobren mans intentaré visitar i col•laborar amb altres projectes que potser vagin més faltats, i així també aconseguir una imatge més global de la situació. Algunes coses que he vist, o algunes opinions sobre els reptes de treballar amb refugiats i amb voluntaris les guardo de moment a l’espera que fermentin una mica més amb les experiències que vindran.

image

És de justícia compartir també la imatge del bellíssim port natural de Mitilene!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s