Refugiats a l’illa de Lesvos

image

Aquest ferri duu a l’illa de Lesvos. Lesvos és una mica més petita que els dos vallesos i el moianès junts (1,630 km2 de superfície). Hi viuen uns 86.000 habitants. L’illa pertany a Grècia des del 1912, i per tant a la Unió Europea des del 1981. A entre 4 i 10 quilòmetres d’aigua salada i onades hi ha la costa de Turquia.

L’illa, usual destí turístic, és recentment famosa per l’arribada massiva d’immigrants refugiats de Síria, l’Iraq i l’Afghanistan. La meitat de tots els refugiats que van arrivar a Europa el 2015, ho van fer desembarcant en aquesta petita illa. Prop de 500.000 persones. El nombre és tan gran que costa de copsar. Al Desembre de 2015 arribàven més de 3300 persones cada dia.  Des que ha començat el 2016 hi han arribat ja 25.000 persones més.

A l’illa, nombroses ONG’s, però sobretot voluntaris de la mateixa illa i arribats d’arreu s’organitzen en grups de treball per tal d’assisstir els refugiats, que després de l’odissea per mar han de caminar quilòmetres per arribar als punts de registre, on s’hi han d’esperar dies. Els voluntaris vigilen les platges per actuar en cas de naufragi, proveeixen roba seca després de la travessia, o cuinen pels dies d’espera.

Però, perquè hi van? de què fugen exactament? Què els han explicat que trobarien a Europa? Em/ens poden ajudar a entendre el conflicte del qual fugen? Què podem fer des d’Europa per ajudar-los? Pot l’acció exterior ajudar realment la població Siriana? O només seguirà empitjorant les coses? Si és que sí, com? Quants en queden per arrivar?

image

Aqui he desembarcat avui. Μυτιλήνη. Mytilini pels amics. A l’inici d’una experiència durant la qual espero créixer alhora que aprendre coses sobre una de les principals crisis del món, bo i treballant per alleujar-ne els símptomes, amb el meu minúscul gra de sorra.

Anuncis

2 pensaments a “Refugiats a l’illa de Lesvos

  1. Molta força,crec q esteu fent una tasca q no tots tenim força x realitzar-la moltes felicitats,sort en tenim d persones com vosaltres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s