Noves generacions de processadors Intel

El meu company de feina m’ha demanat que li munti un ordinador a mida. “Genial!” – he pensat – “una altra oportunitat per aprendre i posar a prova coses noves!”

Amb prou feines fa uns mesos que vaig muntar el segon ordinador amb processador Intel de 4a generació. Quan ara em torno a mirar el mercat per a muntar-ne un tercer, Intel ja ha tret la 5a i també la 6a generació de processadors! Abans no em posi a muntar un nou ordinador, més val que m’informi bé sobre aquests processadors, i me’n faci un resum…

5a Generació (Broadwell): Fum-li canya als gràfics integrats

Aquests processadors no són en general cap gran avenç respecte la quarta generació (Arquitectura Haswell). Són una miqueta més efectius, però els seus dos principals aspectes són els gràfics integrats i el consum energètic. En altres paraules, òptims per a ordinadors portàtils.

Amb la 5a generació bàsicament han posat a prova l’arquitectura nova de 14nm, i la tecnologia Intel HD Graphics (5000, 6000) i Intel Iris Pro 6000. Si amb els gràfics integrats de la 4a generació ja vaig quedar sorprès, amb els de la 5a ja no et cal cap targeta gràfica per a res (a no ser que siguis dissenyador gràfic o “gamer”, lol).

6a Generació (Skylake): TickTock

He llegit que la història dels nous llançaments d’Intel segueix una alternància de avenços petits i avenços grans. N’hi diuen Tick-Tock. La 6a generació és un Tock.

L’únic en el que potser fan un pas enrera respecte els Broadwell, és en els gràfics integrats. Els processadors Broadwell canvien la nomenclatura i utilitzen Intel HD Graphics 500, comparables als HD Graphics 5000, però clarament inferiors als 6000 o als Iris o Iris Pro Graphics. Per tant els gràfics integrats de la 6a generació són pitjors que les de la 5a, però millors que els de la 4a. D’aquesta manera posen a prova una nova tecnologia de gràfics integrats que al principi fa un petit pas enrere però de ben segur que aviat marcarà noves fites.

La velocitat del processador no avança gaire amb la 6a generació. Vàries fonts de “frikis” que posen tot el que surt nou a prova parlen de una millora entre un 1% i un 4% en el processament de dades.

PERÒ el que fa els Skylake especial és que tot al seu voltant també pot millorar. Els processadors Skylake fan servir el connector (Socket/Sockel) LGA 1151, enlloc del LGA 1150 de la 4a i 5a generació. Amb aquest connector s’obren les portes de les plaques base amb Chipset Z170 (fins ara Z97) i la memòria RAM DDR4, que són el que faran que un sistema amb Skylake tingui un rendiment i unes característiques molt superiors als de la 4a (Haswell) o 5a (Broadwell) generació de processadors.

Chipsets! Z170 vs Z97

Dues millores: El bus de dades i la tecnologia de memòria RAM.

Les plaques base amb Z170 milloren sobretot en la velocitat i capacitat amb què mouen les dades internament millorant la versió de DMI a 3.0 (Direct Media Interface), que passa de 5Gb/s a 8Gb/s. El DMI és el bus de dades central que connecta la CPU amb el chipset i els altres ports de la placa base com els PCI o SATA, i les millores es notaran en l’arxivament de dades, o el “búffering” de dades des d’internet (si l’ample de banda de l’internet no és el coll d’ampolla).

L’altra gran millora és la compatibilitat tant amb targetes de RAM DDR3 com amb DDR4. La tecnologia de memòria RAM DDR4 no valia la pena fa uns mesos, però ara els preus ja són més assequibles per accedir a la més alta frequència de treball de les DDR4. Les targetes de memòria RAM poden treballar a diferents freqüències, però l’estàndar per a DDR3 era 1600 MHz, mentre que per a DDR4 és 2133 MHz (si esculls una velocitat diferent a l’estàndar assegura’t bé que la placa base ho suporti!). A més a més, la tecnologia DDR4 duplica la densitat de les memòries (caben 64Gb on abans n’hi cabien 32, el límit de les targetes DDR3) i redueixen el consum elèctric.

I en preus? quant costa aquesta nova configuració?

Per fer-nos una idea dels preus dels nous processadors, comparo només els i5:, els de la 4a generació es troben de 170€ en amunt, i els i5 de la 6a a partir de 180€. Fins aquí ens ho podem permetre.

Pel que fa a les plaques base, l’última placa base que vaig comprar amb Sockel 1150 em va costar 83€, i era una H97 (no em calia Z97). Ara es poden trobar Z97 a partir de 75€. Per contra, les Z170 comencen aproximadament als 100€.

Si fem la inversió fins aquí, també voldrem DDR4, oi? I ho podem fer perquè l’inversió en la millora és molt petita: 8GB de RAM costen uns 37€ si és DDR3 i 41€ si és DDR4.

Per tant, construir ara una plataforma més “antiqua” serà més barat, amb CPU, placa base i RAM per uns 280€, mentre que tenir una plataforma equivalent amb l’última tecnologia costarà uns 320€.

Si finalment ho poso en pràctica, ja us ho explicaré amb detall!

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s