Segueix igual el nivell d’estudis dels votants catalans?

record-estudis

Fa més d’un any, vaig presentar uns gràfics sobre el nivell d’estudis dels votants dels diferents partits polítics, amb uns resultats molt reveladors. Aquesta setmana s’ha tornat a posar de moda, coincidint amb la publicació del baròmetre d’opinió política (BOP) aquest passat divendres.

He repetit les mateixes taules que en l’anterior entrada, per poder comparar l’evolució, encreuant el nivell màxim d’estudis assolit amb el record de vot a les eleccions del 27-S. En el gràfic de la portada, les barres blaves mostren el percentatge de votants de cada partit que té uns estudis universitaris superiors o més alts (Llicenciatures, enginyeries superiors, màsters, postgraus, MIR, FIR, o doctorats), i l’extensió de barres taronges és el percentatge total si hi afegim també els estudis universitaris tècnics (diplomatures i enginyeries tècniques).

La CUP es manté com el partit amb més percentatge de votants amb estudis, seguit de Junts pel Sí, Catalunya Sí Que Es Pot, i finalment C’s, PP i PSC. La tendència es manté, si bé els percentatges totals varien bastant.

Com en l’altra entrada, també vull posar el mateix gràfic per a la intenció de vot. La gràcia d’aquesta dada és que es tracta d’exactament les mateixes 2000 persones de l’altre gràfic, i per tant s’entén una relació directa del canvi de vot d’uns partits a uns altres.

intencio-estudis

Un comentari en l’altra entrada posava en relleu una qüestió molt interessant: Els perfil dels votants de la CUP és més jove i per tant ha viscut en temps on l’accés a l’estudi ha estat més fàcil. El contrari pot passar amb partits com el PP.

Però, realment, és per l’edat en sí mateixa que la gent vota un partit o un altre? O, l’edat té una relació amb el nivell d’estudis, i aquest últim influencia el vot? En qualsevol cas, i perquè cadascú tregui les pròpies conclusions (i les debati!) els propers dos gràfics completen el triangle amb el nivell màxim d’estudis assolit per les diferents franges d’edat, en el qual veiem una clara correlació de com més grans menys percentatge amb estudis (excepte els menors de 24, que no han tingut temps d’acabar els estudis superiors); i el percentatge de votants de cada franja d’edat als diferents partits.

edat-estudis

edat votants

Sobre aquest últim gràfic, m’ha sorprès veure que el partit amb la corba de votants més desplaçada cap a la gent gran és el PSC, i que el votant de la CUP no és només jove, sinó que també té molta força la regió entre els 35 i els 64 anys.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s