I si ens proposen, ara, un referèndum?

Al meu entendre, el plebiscit ja ha estat superat. Vam intentar de totes les maneres fer un referèndum i no va ser possible. Com a substitut del referèndum, i per saber si tirem endavant el procés d’independència o no, hem fet unes eleccions on s’han confrontat els partits del i els partits del No. I ha guanyat el .

Segueix dolent-nos que hagi hagut de ser així, que no hagi pogut ser en forma de referèndum binari. Ens dol, tant perquè els unionistes s’entesten a vestir d’ambigüitat el resultat, com perquè, tot i haver servit per sortir del pas, no és la manera més correcta de fer les coses.

Però, i si des del proper govern de l’Estat, ens proposen un referèndum?

Jo crec que no podrem rebutjar-lo. Ens valdria perdre tota la raó que la democràcia ens ha donat fins ara. No podem dir ara que ja hem acabat de consultar la gent i que un referèndum no ens interessa. Ans al contrari, un referèndum ens interessa perquè seria legítim. Si estem convençuts que som majoria, sortirà el i seguirem més ràpid i amb més força (i si surt el No, l’acceptarem estoicament).

Ara bé, no ens hem de deixar posar cap condició, i hem de subratllar la hipocresia de proposar el referèndum quan ja és massa tard, i que serà resultat no d’un convenciment democràtic, sinó d’un recurs desesperat per intentar fer que guanyi el No on no ha guanyat abans.

I quan dic que no podem deixar que el referèndum vingui amb condicions, és perquè el procés d’independència corre per ell sol gràcies a un mandat democràtic, que només podria ser revocat per un No en un referèndum binari i explícitament vinculant. Si és cert que els agafa un rampell d’idealisme democràtic (ja va sent hora), han de posar les urnes fer per l’ideal de la democràcia i el bé comú, i no per posar com a condició aturar el procés d’independència o modificar-lo a petició. En altres paraules, ho han de fer sols.

Jo advoco per tant per no posar traves, ni tancar-nos ja des d’ara declarant que serà massa tard per proposar un referèndum. Però que tinguin clar que juguen amb desavantatge i a contra-rellotge.

Tenen 18 mesos.

PD: No patiu, no passarà.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s