El que podem aprendre d’unes eleccions a Alemanya

Ahir vaig tenir el plaer de votar a les eleccions municipals i regionals de Bremen. Això inclou l’ajuntament de la ciutat de Bremen i el parlament del Bundesland Bremen, que inclou també Bremerhaven. En aquestes eleccions hi poden participar els majors de 16 anys, i els europeus residents a la ciutat de Bremen des de fa més de 3 mesos. Puc dir que votar en una cultura i societat diferents ha estat una experiència molt interessant i positiva, i m’agradaria remarcar un parell de coses que m’han agradat i que m’agradaria veure implementat algun dia al meu país.

LLISTES OBERTES
El més destacable és que es poden votar llistes obertes. Això no és general d’Alemanya; s’ha fet a Bremen ara només per segon cop i altrament només s’ha fet a Saarland. Cadascú té cinc vots que pot atribuir com més convenient li sembli: tots a un sol partit o a un candidat concret, repartits a diferents partits, o totalment repartits entre diferents persones concretes del mateix o de diferents partits.

Llibreta de votació per al Parlament de la regió de Bremen, Maig 2015

Llibreta de votació per al Parlament de la regió de Bremen, Maig 2015

Per a fer-ho, no es diposita un sobre amb una papereta, sinó una fina llibreta en la qual hi ha les llistes amb els noms de tots els candidats per a cada partit, i una informació bàsica sobre cada candidat (professió, any de naixement, i residència). Al costat de cada candidat, i al costat del nom dels partits, hi ha cinc cercles. El votant ha de repartir cinc creuetes entre tots els cercles de la llibreta, com deia, amb total llibertat. El recompte d’aquests vots es fa de la següent manera:

  1. Primer es sumen tots els vots que ha rebut cada partit, ja sigui a la llista o a persones concretes d’aquell partit. Amb això es determina el percentatge de vots que ha rebut cada partit. Els partits que han obtingut menys del 5% dels vots són descartats.
  2. Tot seguit, s’assigna a la resta de partits un nombre de seients al parlament en funció proporcional al percentatge de vots que han obtingut, respecte al total de vots emesos a partits que entraran al parlament.
  3. Per últim, s’assigna quines persones de la llista seuran en els escons de cada partit. Primer s’assignen posicions en l’ordre de la llista per a tots els vots emesos en genèric al partit (per exemple, si a SPD li toquen 20 seients i un 25% dels vots han anat a la llista enlloc de a persones concretes, els 5 primers de la llista reben un seient). La resta de seients s’atribueixen ordenant tots els candidats de la llista per ordre del més votat. Si un dels més votats ja té seient assignat, es salta al següent.

COMPARA LA TEVA OPINIÓ AMB LA DELS PARTITS
Una altra cosa que també m’ha agradat molt, i que ja vaig veure que existia per a les eleccions generals d’Alemanya, és el programa “Wahl-O-Mat“. Aquest programa, també disponible en aplicació per a mòbils, et pregunta la opinió sobre els temes de més actualitat de les eleccions per després mostrar-te quins partits tenen les idees més similars a les teves.

Screenshot_2015-05-10-12-43-14 Screenshot_2015-05-10-12-36-01

L’aplicació et presenta 38 afirmacions curtes sobre diferents temes, que van des de ideologia general a casos molt concrets que siguin patata calenta de les eleccions actuals. A l’exemple de la primera captura de pantalla, el tema és “A Bremen i Bremerhaven hi hauria d’haver més diumenges amb els comerços oberts”. A cada frase que se’t presenta, pots respondre que hi estàs d’acord, hi ets neutral, o no hi estàs d’acord. Amb això l’aplicació et presenta quins partits coincideixen més amb les teves respostes, i fins i tot pots consultar el que opina cada partit explícitament de cada pregunta. Aquest programa està subvencionat, hi participen tots els diaris i tots els partits, proporcionant les respostes a les temàtiques ells mateixos. A més a més, pots descarregar-te les respostes de tots els partits a totes les preguntes en un resum en PDF.

Trobo que seria fantàstic copiar aquests dos aspectes per a les eleccions de Catalunya. Les llistes obertes dónen la possibilitat a qui li interessi de ser una mica més fi en el seu vot, o inclús a repartir la seva afinitat a més d’un partit (jo mateix a Bremen he donat 2 vots a un partit i 3 a un altre). A més a més, l’aplicació Wahl-O-Mat em sembla una eina super potent per a intentar formar votants més responsables i més resistents a la demagògia barata que tant impera per desgràcia al nostre pais.

Què n’opineu vosaltres? Podem iniciar un debat ben enriquidor als comentaris 🙂

Anuncis

2 pensaments a “El que podem aprendre d’unes eleccions a Alemanya

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s