El meteorit que va extingir els dinosaures, a les meves mans

20150404_154102En aquesta foto, que vaig fer el passat dissabte 4 d’Abril de 2015, podeu veure part del meteorit que va extingir els dinosaures.

Vaig fort eh? D’acord, en aquesta foto costa de reconèixer… però deixeu-me que us ho expliqui. Aquest penya-segat a la vora del mar es diu Stevns Klint, i es troba a Dinamarca. Com es veu a la foto, el cingle està format per dos tipus de roca diferents, i la línia que separa la part inferior i la part superior de la paret, indica el moment geològic en que es van extingir els dinosaures.

Per sota d’aquesta línia la paret està feta de guix, format per la sedimentació de closques d’animals i insectes marins en el que aleshores era un clima tropical, i conté fòssils de la fauna marina de l’era dels dinosaures (el Mesozoic) inclòs el Mosasaure. La part alta del penya-segat en canvi està feta de roca calcària, més dura que el guix i per tant més resistent a l’erosió del vent, que es va formar en clima de sobte diferent. També de sobte, la majoria de fòssils desapareixen a les capes de roca calcària.

Just entre els dos tipus de roca del penya-segat hi ha una fina capa d’argila gris, que es va dipositar després de l’impacte del meteorit que va acabar amb els dinosaures, i tantes altres espècies, ara fa 66 milions d’anys.

K-T boundary

El que fa que aquesta argila gris sigui tan especial, és que conté una quantitat anormalment alta d’iridi. Aquest metall és molt rar i escàs a la Terra, però que es troba en concentracions molt més altes en meteorits, que poden contenir fins a 500 vegades més iridi per metre cúbic que la mitjana de les roques de la Terra. Aquesta argila gris conté 100 vegades més iridi del normal, perquè aquest iridi va venir amb el meteorit que va xocar contra la Terra a la zona de l’actual Yucatàn, a Mèxic, al final del Cretaci.

L’impacte va generar un gran núvol de pols que es va estendre per tota la terra i no es va dipositar fins al cap d’anys, potser dècades, bloquejant la llum del sol i fent que la temperatura del planeta es desplomés. Aquesta pols estava feta per la terra de la zona on va impactar el meteorit, i pel meteorit mateix, volatilitzat per l’impacte.

I en aquesta foto podeu veure com els meus dits estan tocant aquesta argila, formada en part pel famós meteorit, de quasi 10 km de diàmetre que va causar l’última gran extinció en massa i que va canviar l’ordre natural de la fauna terrestre, donant-li el relleu als mamífers i permetent així que l’espècie humana es desenvolupés!

tocant el meteorit

Mola, eh? — potser hauriem de venerar aquesta argila gris com una relíquia sagrada 😉

Anuncis

Un pensament a “El meteorit que va extingir els dinosaures, a les meves mans

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s