Mega Lluna, estels fugaços, i planetes – Espectacle al cel nocturn aquest Agost

Si us agrada mirar les estrelles i fascinar-vos amb el que hi veieu, no us podeu perdre els quatre esdeveniments estelars d’aquest més d’Agost! (Bona, eh?). Tindrem llunes plenes gegants, pluges d’estels, planetes alineats, i un Neptú inusualment visible.

Lluna apogeu perigeu

La Mega Lluna – 10 d’Agost.

Aproximadament un cop a l’any es produeix l’efecte de la Super Lluna. Això és quan la lluna plena coincideix amb la fase de la òrbita de la lluna en què aquesta passa més a prop de la Terra.

La lluna dóna una volta a la Terra cada 27,3 dies, i com que la òrbita no és una circumferència perfecta sinó una mica el·líptica, a cada volta hi ha un punt en què es troba més a prop de la Terra, anomenat perigeu, i un punt en què es troba més allunyada, l’apogeu. Al mateix temps, degut a l’alineació amb el sol, les fases de la lluna es repeteixen cada 29,5 dies, de lluna plena a lluna plena. La diferència és deguda al fet que la Terra gira al voltant del sol al mateix temps. Per això, cada lluna plena que veiem, està a una distància diferent de la Terra.

Aquest proper 10 d’Agost (el proper diumenge!) és especial. El moment exacte en què la lluna serà més plena, i el moment exacte en què la lluna estarà en el perigeu, disten menys d’una hora l’un de l’altre. Alguns ja han batejat aquest succés com “la Mega Lluna”. En qualsevol cas, si us impressiona l’aparença de la Lluna plena, aquest diumenge ho farà més que mai.

Vol dir això que la lluna eclipsarà el cel? Que serà més gran que a la pel·lícula ET? No, baixeu les expectatives. La lluna serà aquest diumenge aproximadament un 30% més gran i un 14% més brillant que altres llunes plenes, però és quelcom difícil d’apreciar a simple vista. El que us recomano és que sigui aquest diumenge quan, una vegada més, us deixeu embadalir per l’esplendor de la lluna plena i li xiuxiuegeu “Avui brilles d’una manera especial”.

Pluja d’estels de les Perseides – 12 d’Agost

Com cada estiu, tindrem també la pluja d’estels de les Perseides. Aquesta pluja d’estels es pot veure ja (jo mateix en vaig veure una ahir ^^) però el seu punt màxim serà el dia 12 d’Agost, on es podrien veure fins a 60 efímers per hora. Per desgràcia, l’altre gran esdeveniment de l’Agost, la Mega Lluna, ens ocultarà part d’aquests estels fugaços, ja que el 12 d’Agost encara serà molt brillant al cel. Tot i així podeu estar segurs que si teniu un cel clar aquella nit, divisareu més d’un estel carregat de desitjos.

Les Perseides són restes del cometa Swift-Tuttle, la òrbita del qual més o menys intersecta la de la terra. Cada 133 anys el cometa passa prop del Sol i deixa tot un rastre de partícules darrera seu que, quan la Terra les travessa, forma la bella pluja d’estels.

Ara bé, això també vol dir que, aquest petit vehicle espacial anomenat Terra en què tots viatgem, travessa un cop l’any l’autopista per on passa el cometa a 60 km/s per mirar-li els focs artificials del seu tub d’escapament (o per mirar-li el cul, si ho preferiu). Això no està totalment lliure de risc. Si el cometa impactés contra la Terra, l’explosió seria 27 vegades més gran que la que va acabar amb els dinosaures. Tot i així no patiu, la probabilitat de xoc és del 0,000002% cada 133 anys, el proper el 2126. El moment més “perillós” serà el 4479, amb una probabilitat de xoc del 0,0001% (Ho sento amants de l’armagedon).

Aparellament Jupiter-Venus – 18 d’Agost

El 18 d’Agost Jupiter i Venus seran els dos planetes més brillants del cel, i a més a més es trobaran tan a prop que cabrien dins l’espai que ocupa la Lluna. El millor moment per a veure’ls serà just abans de l’alba.

El més especial d’aquest fet és, per si no hi havíeu caigut, que Venus es troba més a prop del Sol que la Terra, i Jupiter més lluny. Tot i així, quedaran alineats en una estranya combinació en què el Sol quedarà a un costat, i des de la Terra podrem veure els dos planetes en la mateixa direcció.

Neptú més brillant que mai – 29 d’Agost

Finalment, el 29 d’Agost, serà el dia d’aquest any en què Neptú es veurà més brillant al cel. Serà una fantàstica oportunitat per a veure a ull nu el planeta més llunyà del sistema solar, el déu dels Mars Neptú, amb el seu color blau dels oceans (o menys romàntic, resultant de l’absorció de l’espectre vermell que fa el gas metà present a la seva atmosfera).

El planeta Neptú es trobarà aquest dia en oposició, el que vol dir que quedarà exactament en la direcció oposada al Sol, i per tant plenament il·luminat (com si fós lluna plena, però amb Neptú enlloc de la lluna). Segons es diu, amb un bon telescopi haurà de ser possible veure inclús la gran tempesta a l’atmosfera de Neptú! Ha de ser apassionant, però un servidor es conformarà en gaudir de la imatge del punt blau, i en reflexionar en com de gran i llunyà és aquest planeta misteriós, del qual encara poc en sabem.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s