Quins partits tenen més votants amb estudis?

Record de vot al parlament

L’últim baròmetre d’opinió política (BOP) ens mostra unes dades molt interessants: ens encreua el nivell màxim d’estudis dels enquestats amb el seu vot a les últimes eleccions i la seva intenció de vot a les properes.

Reconec que una imatge sensacionalista de facebook m’ha cridat l’atenció sobre aquestes dades, però vull presentar-ne aquí un recull més extens i el seu orígen. Al primer paràgraf ja he posat l’enllaç on anar per a descarregar-se el document de dades sencer (724 pàgines), i al final d’aquesta entrada penjo també la pàgina 469, on trobareu les dades per al record de vot al Parlament de Catalunya, i la pàgina 674, on hi ha les dades per a la intenció de vot a les properes eleccions del Parlament.

Les taules presenten, per a cada partit, quants enquestats els van votar a les passades eleccions, i d’aquests quants han assolit diferents nivells màxims d’educació. Els encreuaments els mostro a la gràfica de la capçalera. Les barres blaves mostren el percentatge de votants de cada partit que té uns estudis universitaris superiors o més alts (Llicenciatures, enginyeries superiors, màsters, postgraus, MIR, FIR, o doctorats), i l’extensió de barres taronges és el percentatge total si hi afegim també els estudis universitaris tècnics (diplomatures i enginyeries tècniques).

Els resultats són clars: Els partits on més percentatge dels seus votants tenen estudis superiors són, en aquest ordre: CUP, ICV-EUiA, ERC, CiU, PSC, PP, C’s.

Però perquè no se m’acusi de tendenciós, també vull presentar les dades d’una altra manera. Si considerem el col·lectiu de votants que té un nivell d’estudis de diplomatura en amunt (diplomatura, llicenciatura, màster, postgrau, MIR, FIR o Doctorat), quin percentatge d’aquests ha anat a votar cada partit? Els resultats també poden ser molt reveladors, doncs veiem que la majoria van a votar CiU i ERC, cosa normal per ser les forces amb més nombre de votants total, però en tercer lloc aquest col·lectiu escull les CUP, malgrat ser el partit menys votat de l’espectre preguntat.

Votants amb diplomatura o superior

També tenim les dades de la intenció de vot, que pot ser interessant per a veure l’evolució d’aquestes mateixes persones enquestades. En presento les mateixes gràfiques (1. percentatge de votants d’un partit que tenen estudis superiors, i 2. percentatge de votants amb estudis superiors que voten cada partit):

Intenció de vot al parlament

Intenció de vot - Votants amb diplomatura o superior

M’abstinc de fer cap capítol de conclusions… Però podem intentar treure’n conjuntament als comentaris!

Annex: Tal com prometia, perquè no hageu d’anar a perdre-us entre les pàgines de l’estudi, copio també aquí les pàgines d’on he extret les dades per a elaborar totes les gràfiques:

Record de vot al parlament vs nivell maxim d'estudis (marcat a diplomatura)

Intenció de vot al parlament vs nivell maxim d'estudis (marcat per diplomatura)

 

 PD: M’he autocensurat el títol de l’entrada per tendenciosa 🙂

Anuncis

8 pensaments a “Quins partits tenen més votants amb estudis?

  • Ja tens raó que pot ser interessant leixet! Encara es poden treure aquests percentatges de les pàgines del BOP, que he posat al final.

   De tots els vots en blanc, un 22.05% són de votants amb estudis de diplomatura, llicenciatura o superior.
   De tots els enquestats que no van votar, un 16.56% tenien estudis de diplomatura, llicenciatura o superior.

   Pel que fa a la intenció de vot, un 25.49% dels que preveuen votar en blanc tenen estudis de diplomatura, llicenciatura o superior.
   I finalment, dels que afirmen que no aniran a votar a les properes eleccions, un 14.86% tenen estudis de diplomatura, llicenciatura o superior.

   El que sembla clar és que hi ha més gent amb estudis disposada a votar blanc o no votar que no pas a votar segons quins partits…

 1. Retroenllaç: Anònim

 2. Retroenllaç: Qué partidos tienen más votantes con estudios?

 3. Tenir en compte factor edat. El cas de la cup es evident que el voten molt mes joves que han tingut moltes mes facilitats d’anar a la univeristat que les anteriors generacions.

 4. Home, si creues lloc de neixement amb estudis veuràs també que les diferències són bestials. I l’origen és bàsic en l’elecció de vot. Diguem que la cosa és així però molt té a veure amb els fluxes migratoris i la composició de cada classe social.

 5. Retroenllaç: Segueix igual el nivell d’estudis dels votants catalans? | Fils de Sofia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s