La marea és més forta amb la Lluna plena. Però, què ténen a veure naps amb cols?

Marea al mar del Nord

Al mediterrani no hi estem acostumats, però qui més qui menys sap que les marees, que es donen a totes les costes oceàniques, són causades per la Lluna, i que quan aquesta és plena, les marees són més fortes… però para el carro: lo de la Lluna plena no és només un tema de en quin angle li incideix el la llum del Sol? Com coi pot ser que la força d’atracció que fa la Lluna sobre els mars sigui més forta quan la veiem més il·luminada? Què té a veure la perspectiva amb la força de la marea?

Ja us avanço una cosa: Les marees sí són més fortes amb la Lluna plena, però no pel fet que sigui Lluna plena, sinó pel mateix motiu que fa que la Lluna sigui plena, que és l’alineació amb el Sol.

Comencem pel principi: Quin és l’origen les marees?

La Terra i la Lluna s’atrauen mútuament a través de la força de gravetat. Aquesta força es fa progressivament més petita amb la distància, és a dir que com més lluny està la Lluna més petita és la força amb la que ens atrau.

Quan simplifiquem, diem que la força de gravetat és una força que actua sobre el centre del planeta o lluna. En realitat però, la força actua sobre cada punt. Cada partícula de massa de la Terra està essent atreta independentment per la força de gravetat de la Lluna. Així doncs, resulta que hi ha una petita diferència en com de fort la Lluna atrau els diferents punts de la terra: La cara que dóna cap a la Lluna és atreta una mica més fort que la cara que està al cantó oposat.

força de marea 1

En aquesta imatge el cercle representa la Terra (vista des de dalt), la fletxa vermella és la força d’atracció “mitjana”, que la situem al centre de la Terra, i les fletxes blaves són les forces reals que actuen en els costats més proper i més llunyà de la Terra respecte a la Lluna (que estaria a l’esquerra de la imatge). Podem dibuixar les fletxes vermelles al costat de les blaves per a visualitzar la força de la marea, que n’és la diferència:

força de marea 2

La diferència relativa entre l’atracció mitjana (vermell) i l’atracció puntual (blau) és la fletxa groga, que representa la força de la marea; fixeu-vos com en un costat la força estira la massa (els mars) cap a la Lluna, i al costat oposat, per falta de força, les masses d’aigua reben una força relativa cap a la direcció contrària, també cap al “cel”.

La Lluna intenta constantment amb la seva força de gravetat deformar la Terra en forma d’oval orientat cap a ella. La Terra, al ser bàsicament una roca, poc s’immuta, però els oceans és clar, es belluguen lliurement i són arrossegats per aquestes forces de la Lluna. En la imatge de sota la lluna és a la dreta, però com explicàvem l’oval en què la Lluna intenta deformar la Terra és simètric, i tant és que la Lluna la dibuixem en un costat com en l’altre (la Terra està vista des de dalt).

força de marea 5

Ho he entès! les marees són altes en direcció cap a la Lluna! Però, perquè són més altes quan hi ha Lluna plena?

El cas és que no només la Lluna genera forces de marea sobre la Terra. El Sol també ho fa! Malgrat ser molt ser molt més gran que la Lluna, el Sol està també molt més lluny, i per tant la marea que crea el Sol és més petita (una mica menys de la meitat que la de la Lluna).

Tant en les fases de Lluna plena com de Lluna nova, la Lluna està alineada amb el Sol i la Terra, i per tant els efectes de la marea de tots dos es sumen i les marees són més altes. En canvi en les fases de quart minvant i quart creixent, la línia Lluna-Terra és perpendicular a la Terra-Sol, i les marees solars i lunars es contraposen i són més suaus.

Al capdevall doncs, les fases de la Lluna i la força de les marees no ténen res a veure entre sí, sinó que són dues conseqüències independents de la posició relativa entre la Lluna, el Sol i la Terra!

Per acabar, si voleu donar-li una mica més de voltes al tema, us diré que el fet que la Lluna ens mostri sempre la mateixa cara, és una conseqüència de les forces de marea que la Terra exercia sobre la Lluna quan aquesta s’estava formant i encara era semi-líquida. Enteneu perquè? 😉

Fins la propera!

 

 


*The graphic material of this post is not property of the owner of the blog.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s