A Juny de 2013, entre un 61% i un 71% a favor de la Independència

Avui s’ha fet públic el dossier de premsa del segon Baròmetre d’Opinió Política de 2013 del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat de Catalunya.

Quan surten aquestes coses, tothom corre a treure les seves conclusions i titulars. Una miqueta jo he fet el mateix amb el títol de l’entrada, però el que vull fer és explicar-vos què he fet per arribar a aquestes xifres, perquè en jutgeu la credibilitat.

Bàsicament em centro en la pregunta 39:

Pàgina 36 del segon Baròmetre d'Opinió Política de 2013.

Pàgina 36 del segon Baròmetre d’Opinió Política de 2013.

És bastant clar que el Sí a la independència guanyaria aclaparadorament, si féssim cas d’aquesta enquesta. Però hi ha més coses a considerar. No sóc cap crack en estadística (ni molt menys!) però intentaré, a través de les dades proporcionades en aquest document, donar unes estimacions del millor i el pitjor escenari per al resultat del referèndum.

Pitjor cas:
El pitjor dels casos és per mi, evidentment, el No a la independència. El primer que farem serà aplicar en aquesta direcció les barres d’error proporcionades per l’estudi del 2,69%. És a dir, considerarem la possibilitat que aquests resultats s’hagin equivocat cap a més amb el Sí, i cap a menys amb el No. Si fem això, ens queda un 54,10% pel Sí i un 24,03% pel No.

Per altra banda, hem de veure què passaria si tota la gent que diu que no votarà o que no ho sap, al final sí que anés a votar. Es tracta d’un 19,1% dels vots que caldria repartir en aquest cas. Serà 50-50? Més aviat no. Si veiem l’evolució de la indecisió, i fem una extrapolació barroera, veurem que l’abstenció ha baixat un 1,7%, i han augmentat ambdues opcions, però el No ha augmentat tres vegades més que el Sí. Això vol dir que de seguir així, tres quartes parts del 19,1% indecisos acabaran votant que No, i una quarta part que Sí. El resultat després d’això seria d’un 58,88% a favor del Sí, i d’un 38,36% pel No.

Malgrat haver ficat tots els abstencionistes i els indecisos en alguna opció, cosa que com ja he dit seria “contraproduent” pel sí, encara ens queda només una participació del 97,23%. En comptabilitzar els resultats sempre es fa en funció del total de vots emesos, és a dir, respecte el 100%, de manera que ambdues opcions es veurien augmentades en un resultat final de:
60,56% a favor i un 39,45% en contra de la Independència.

Millor cas:
Si enlloc de posar-nos catastrofistes ho mirem tot des del cantó positiu, fins on podriem arribar? Bé, si els marges d’error del 2,69% haguéssin jugat sempre en contra de la independència, voldria dir que possiblement els resultats reals hagueren pogut ser de 57,10% contra un 22,77%.

Com ja he dit, sembla ser que els que no es defineixen en l’enquesta acaben votant més pel No que pel Sí, de manera que per fer cap extrapolació estranya, ens quedarem amb què el “millor” cas és que finalment aquesta fós efectivament l’abstenció. Això voldria dir que la participació arribaria al 79,87%, bastant remarcable en qualsevol cas! En comptabilitzar el total de vots en funció només dels vots emesos, el resultat final s’elevaria a:
71,49% a favor i un 28,51% en contra de la Independència.

millor pitjor cas referendum

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s