Conformitat amb el grup – L’experiment de Solomon Asch

Conformitat

Conformitat? A la merda!

Hola de nou!

Una entrada molt breu avui per a fer-vos pensar. Us vull explicar l’experiment de Solomon Asch per investigar el fenomen psicològic de conformitat amb el grup. Asch volia veure quin efecte té l’opinió d’una majoria sobre la opinió discrepant d’un individu.

A l’experiment d’Asch, hom hi aniria sense saber de què es tracta. Un petit grup de gent entraria a la sala amb tu per a prendre part a l’experiment juntament amb tu, però només tu series en realitat subjecte de l’experiment, mentre que tota la resta formarien part del muntatge, cosa que evidentment, desconeixeries.

Un cop a la sala, la prova és molt senzilla: A tot el grup a la vegada, se us mostra una imatge com la següent, en la que hi ha una línia a l’esquerra i tres línies diferents a la dreta. Se us diu que, per provar les seves capacitats de percepció, heu d’identificar quina de les línies de la dreta té la mateixa llargada que la mostra de l’esquerra.

experiment d'Asch

Els participants haureu de donar les vostres respostes en ordre. En les primeres mostres, tothom respondrà correctament, però a partir d’un cert punt, tots els participants falsos (tècnicament denominats confederats) coincidiran a respondre incorrectament que la línia B, en el cas de l’exemple, és la que s’escau.

Els experiments mostren que en més d’un 70% dels casos, el subjecte de l’experiment respondrà també incorrectament d’acord amb el grup.

En ser preguntats després de l’experiment, perquè han respòs incorrectament la prova, totes les respostes dels subjectes es poden agrupar en dues opcions. Els que diuen coses com:

Ja m’he pensat que era incorrecte, però en veure tothom respondre el mateix, he començat a dubtar de les meves percepcions.

o bé els que diuen que:

Jo sabia des del principi que la resposta era incorrecta, però he preferit no discordar amb la opinió majoritària del grup.

Veieu analogies d’aquest comportament a la realitat? Reflexionem-hi mentre veiem aquest vídeo dels efectes de la conformitat amb el grup en un ascensor.

PD: Aquí el vídeo de l’experiment d’Asch en sí mateix.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s