Abans o després d’Escòcia? Quan volem fer el nostre referèndum?

Referèndum escòcia i catalunya

És obvi que el procés d’independència de Catalunya té un gran paral·lelisme amb el d’Escòcia, sobretot pel context molt similar, però també especialment per ser tan contemporanis. Per tant, donades aquestes circumstàncies, també és obvi de veure que el nostre procés influirà en el desenvolupament del seu procés, i viceversa.

És per això que trobo molt interessant reflexionar sobre l’efecte que pugui tenir el fet que el referèndum per la independència de Catalunya es faci abans o es faci després que el d’Escòcia. I en base a aquestes reflexions, formar-nos la opinió de quan preferim que es faci per garantir-nos que sortirà el SI! (sí, sóc totalment parcial en això).

Segurament tots els escenaris tenen els seus avantatges i inconvenients. Ser els primers pot resultar més difícil pel fet de ser precursors en referèndums democràtics d’autodeterminació a Europa. En general, el discurs dels unionistes argumentant que és il·legítim pot calar més fàcilment en la gent si no hi ha cap precedent per desmentir-ho. En aquest sentit, fer-lo després del referèndum d’Escòcia pot ajudar, ja que el Regne Unit haurà donat a Europa, i indirectament a Espanya, tota una lliçó de llibertat i democràcia en haver celebrat un referèndum en els mateixos termes en què Catalunya el vol, sense haver de fer tants escarafalls.

Per altra banda, els resultats dels referèndums ara per ara són bastant incerts, i sobretot en el cas d’Escòcia, les enquestes no semblen indicar que els anirà molt bé. Si col·loquem Escòcia com el nostre referent, i llavors hi guanya el NO, pot traduir-se en un desànim i pessimisme general, i si bé els independentistes no deixarem d’anar a votar activament, pot causar que molta gent passiva, desenganyada, acabi optant per quedar-se a casa i desentendre’s de la votació a Catalunya. En el cas contrari de ser els primers, el factor de la novetat i la il·lusió també podria fer que més gent s’animés a sortir a decidir el futur estat polític del país.

De fet, no em puc acabar de decidir si seria millor fer-lo abans, o després. Però, i si el fem a la vegada?

El referèndum per la independència d’Escòcia se celebrarà el 18 de Setembre de 2014. Aquesta data cau en dijous, el qual suposa un inconvenient, donada la nostra tradició de fer votacions en diumenge. Però si superem aquest petit prejudici (existeixen mecanismes), en la meva opinió, fer el referèndum simultàniament només ens portarà avantatges. En primer lloc, no podran existir cap dels desavantatges apuntats pel fet de fer el referèndum abans o després, ja que en efecte, no serà ni abans ni després, sinó alhora: No existirà decepció pels resultats d’Escòcia, ja que ells es trobaran en plena festa democràtica, i no només no serem els precursors solitaris, sinó que qualsevol acció que que emprengui l’estat espanyol en contra de la celebració del referèndum quedarà en evidència mundial pel contrast amb la normalitat i la llibertat que s’estarà duent a terme simultàniament a Escòcia. Finalment, el 18 de Setembre és tot just una setmana més tard de la històrica diada de l’11 de Setembre de 2014, quan es compliran 300 anys de la caiguda de Barcelona pel setge de les tropes borbòniques. Confio que aquesta fita històrica carregada de significat ajudarà a inflamar els cors de la gent i a motivar als més passius a fer el petit gest de dipositar el sobre a la urna i decidir activament el futur de Catalunya.

I vosaltres? Quan preferiríeu fer el referèndum per la independència de Catalunya? Quins altres efectes creieu que pugui tenir celebrar-lo abans, o després o al mateix temps que Escòcia? Crec que seria molt interessant generar una mica de debat sobre aquest tema!

Gràcies per participar 🙂

Anuncis

2 pensaments a “Abans o després d’Escòcia? Quan volem fer el nostre referèndum?

  1. Molt interessant el que has dit, tot i que no estic d’acord en que un NO a Escòcia inhibiria a la gent indecisa d’anar a votar.
    Però les raons que dónes per fer-ho el 18 de setembre em convencen de trencar la tradició dels diumenges! 🙂

    • …inclús es podria trencar la tradició de votar només durant un dia! Es podria votar 17 i 18, de manera que més gent tingués l’oportunitat de votar, i els resultats se sabéssin a Escòcia i a Catalunya al mateix temps.

      I tens raó, la victòria d’un NO a Escòcia pot tenir conseqüències imprevisibles. Tan imprevisibles, que no m’agrada dependre’n 😛

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s