El referèndum: A tota Espanya?

N’hi ha que diuen que un referèndum sobre la independència de Catalunya no es pot celebrar només a Catalunya, sinó que s’hauria de realitzar a tot Espanya. Doncs sabeu què? Jo no m’hi oposaria.

En primer lloc, crec que les persones que esgrimeixen aquest argument, i que tenen autoritat per fer-ho, van de farol. És a dir, que si enlloc de demanar fer el referèndum a Catalunya es demanés directament fer el referèndum a tot Espanya, també s’hi oposarien. Per principis. Però si fos el cas que aquesta fos la única manera legal, com ja he dit, em semblaria bé.

Al capdavall  el referèndum bé es podria celebrar a tot el món sencer, que l’únic que tindria importància és el resultat que s’obtingui dels habitants de Catalunya. Tot i així, també em semblaria interessant estudiar els resultats d’un referèndum en aquestes condicions. Seria l’oportunitat de posar un termòmetre real a la població espanyola pel que fa al “tema” de la independència de Catalunya. Hi ha moltes preguntes que es podrien respondre: Quanta gent es molestaria realment en anar a votar? Més, o menys de la que es molesta en votar a les eleccions generals? Quanta gent votaria que sí? Es notaria l’efecte de què en les comunitats tradicionalment més ràncies, augmentaria el vot pel sí per tal de predren’s de vista (els extrems es toquen)? Quin grau de solidaritat aportarien la resta dels Països Catalans? Pot ser que alguna província (del país basc potser?) estigués majoritàriament a favor de la independència de Catalunya?

I finalment, un pot acceptar que tota la informació extreta del referèndum a la resta de l’estat espanyol és purament circumstancial i basar-se en el resultat obtingut al Principat. De ser el resultat majoritàriament favorable dins de Catalunya, el govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya estarien plenament legitimats per iniciar el procés de secessió unilateral.

De fet, això últim, ells també ho saben, i per això ja deia al principi que van de farol quan responen, traient pit i somrient sorneguerament, que el referèndum “Se hace en toda España o en ninguna parte”.

Possibles resultats d'un referèndum per la indpendència de Catalunya a tot Espanya (resultats totalment inventats!)

Possibles resultats d’un referèndum per la independència de Catalunya a tot Espanya (resultats totalment inventats!)

Anuncis

3 pensaments a “El referèndum: A tota Espanya?

 1. Tot i que, moralment, que hi hagués un SI només a Catalunya legitimaria una proclamació d’independència, si a Espanya sortís un NO, això s’utilitzaria en contra (des d’Espanya) per a impedir-ho.

  Ja ho havia pensat algun cop, això. El problema que li veig és que si l’únic que ens preocupa és la legitimitat moral, ja el podríem haver fet, el referèndum.

  Tot i així, entenc els teus arguments, i si fos la única opció legal, i fos el que es busqués, potser li donaria suport. Però crec que ho hauriem de fer nosaltres, i ells que facin el que vulguin.

 2. Seria interessantíssim tenir dades reals a tot l’estat sobre aquest tema.Un referèndum estatal té un potencial rupturista enorme; per molt que diguin, crec que seria un error estratègic de l’unionisme fer-lo estatal, i abans deixaran que es faci un referèndum només al principat que a tota espanya. Un referèndum estatal implicaria acceptar des de Madrid que es un debat legítim amb opció de vot, i en el fons, ells pensen que no l’és. Obre la porta a una secesió pactada, ja que sempre pot sortir que sí, i aquesta idea no poden permetre que cali. En referèndum estatal, entrarien al debat en igualtat de condicions, i tampoc els convé donar un focus mediàtic així a la independència. És més, aquí a Catalunya, el resultat d’un referèndum estatal aventuro, a risc de ser profètic, seria més abultat pel sí que si fos només català. Donat que el referèndum igualment mai seria vinculant, fer-lo estatal aporta matissos amb molt potencial.

 3. Gràcies per les aportacions. Malgrat que estic d’acord que la victòria generalitzada del NO seria esgrimida incessablement com a argument per dir que la independència no és legítima, no crec que els servís de molt. Virtualment, ja ho enfoquen d’aquesta manera, sense haver-ho consultat, doncs ja saben que guanyaria el NO. Inclús el que podria passar és que la baixa participació sumada a algunes simpaties que poguem despertar (encara que sigui contra l’espanyolisme ranci) fés que el nombre de vots pel NO no arribés a la meitat dels vots possibles (que no dels vots emesos). Seria un interessant contraargument 🙂

  Estic d’acord amb el segon comentari també de què cap referèndum aconseguirà ser vinculant, si bé ho és sempre moralment. I com ja deia al post, mai permetran cap tipus de referèndum sobre el tema, ni que es celebrés només a la província de Valladolid, perquè com molt bé apuntes, ells NO consideren que sigui un debat legítim amb opció de vot.

  I molt interessant l’últim punt! Jo també m’inclino a pensar, últimament, que potser el referèndum a tot l’estat podria ser inclús favorable pel SI a Catalunya!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s