Oportunitats d’una Catalunya independent

trilingüisme

Amb la independència del nostre petit país a l’abast de la mà, s’obre també tot un món d’oportunitats que ens poden ajudar no només a tenir un millor país on viure, sinó també pot ajudar als seus habitants (catalans o no) a progressar en alguns aspectes.

Aquestes oportunitats, és clar, existiran com a possibilitats des del moment en què trenquem amb el marc establert i, com a societat, haguem d’establir-ne un de propi. Però només esdevindran oportunitats si la població, si la gent les proposa activament; i només es convertiran en realitats si es construeixen popularment.

Una de les oportunitats que m’agradaria puntualitzar és la de la internacionalització lingüística. Catalunya, com a petit país amb la seva llengua pròpia i amb una llarga tradició bilingüe ja ha format durant generacions persones amb una gran capacitat lingüística. Aquesta capacitat es podrà accentuar si es decideix aplicar les polítiques lingüístiques adequades. Catalunya pot esdevenir gairebé un país trilingüe, incorporant l’anglès com a tercera llengüa majoritària, sense massa esforç. O inclús restant esforç.

Concretament, el que vull dir és que m’oposo als grans esforços de traducció que duen a terme avui en dia per traduir totes les pel·lícules, sèries, i cançons al català i al castellà. Per tal de protegir la llengua catalana ha calgut invertir molt per equiparar la oferta de traducció al castellà i al català, però un cop esdevinguts país, la tendència que proposo és la de regular la oferta de traducció, però a la baixa. Cal invertir menys en traducció i doblatge, i emetre més en versió original, tant en cinemes, com a les televisions amb els seus continguts comprats a EEUU. Aquest és el secret que països petits als que massa sovint mirem injustificadament per damunt de l’espatlla, com Portugal o Romania, tenen un nivell d’anglès mitjà molt superior al de Catalunya.

L’educació hauria de seguir sent bilingüe, i tots els habitants han de seguir essent capaços de parlar català i castellà com si fos la llengua materna. Considero que això seguirà sent important fins i tot a molt llarg termini (és bo que la població pugui seguir estant al lloro del que es cou al país veí, sobretot si es mostra políticament hostil). Però també cal donar un impuls important a la llengua anglesa, perquè com a país petit, no podem de cap manera tancar-nos en nosaltres mateixos. Ha de ser possible, a llarg termini, integrar-se a Catalunya parlant només anglès i llavors, un cop instal·lats, anar aprenent l’idioma local (tal com passa a d’altres països petits i pròspers com Holanda o Suècia.

Com aquesta, se’ns obren moltes oportunitats amb la independència. No les desaprofitem!

Anuncis

2 pensaments a “Oportunitats d’una Catalunya independent

  1. No em siguis espanyol-centrista, tu ara.. parlar castellà en una Catalunya independent serviria per moltes coses, apart de parlar l’idoma del país veí. D’una banda, per poder comunicar-se amb tot llatinoamèrica (que es consideren països emergents, i per tant, prometen! I a més, perquè el castellà/espanyol és el segon idioma més parlat del món! (després de l’anglès, si consideres el nombre de parlants total, i no només els/les que tenen el castellà com a llengüa materna.). En zones d’EEUU es parla més castellà que anglès…

    • Totalment d’acord, no m’he esplaiat en les raons per les quals també és útil mantenir el castellà… la seva utilitat internacional és òbvia, però volia indicar també que no cal oblidar aquest país veí … si bé cal anar en compte de NO utilitzar-lo com a referent! 😮

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s