El PSC i el PSOE

El PSC és un partit que em fascina. No em deixa de meravellar com de mediocres i ridículs són en política. No dic que siguin malvats, com ho són altres partits (C’s i PxC en serien el paradigma), són només mediocres. Es podria dir que excel·leixen en la mediocritat.

Els esdeveniments recents al congrés dels diputats de Madrid m’han evocat una analogia entre les relacions PSC-PSOE i les relacions que es poden donar en un pati de col·legi entre un abusador i el seu “amic” subordinat. Ja sabeu que els nens poden ser molt cruels si no se’ls condueix el comportament adequadament.

De vegades passa que d’entre dos nens que són en principi amics, un comença a humiliar l’altre davant de la resta del col·legi amb bromes vexants, insults enginyosos, o inclús agressions físiques sempre que el públic aplaudeixi aquestes accions. L’abusador, no ho fa estrictament per menyspreu al seu “amic”, sinó animat per la bona rebuda dels seus comportaments entre la resta de nens. L’abusador perd tota personalitat i es limita a fer el que la turba vol veure. El nen humiliat, segueix al costat del seu “amic” per inèrcia, i perquè a més a més, aquest és més popular que ell, cosa que l’atrau. El nen humiliat cau en un espiral d’humiliació i pèrdua de respecte per part dels altres i per part d’ell mateix que pot arribar a ser molt perillós.

Això mateix em fa la sensació que fa el PSOE amb el PSC. O més ben dit, és el que el PSC es deixa fer pel PSOE.

Perquè el PSC es deixa humiliar pel PSOE les poques vegades que intenta defensar una veu diferent? Perquè acata l’espanyolisme central fins més enllà del que ho serien naturalment? Perquè no abandona aquesta amistat ja contaminada que mai tornarà?

Perquè el nen humiliat necessita una ajuda superior per sortir del pou. Necessita que els seus pares, o tutors, o professors se n’adonin, i cal una guia curosa i delicada per ajudar-lo a recuperar la seva dignitat i la seva vida.

En això la política difereix de l’analogia. El PSC no té pares, i ningú el pot ajudar més enllà d’ells mateixos. Però són massa mediocres, i ja no els queda dignitat.

Anuncis

Un pensament a “El PSC i el PSOE

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s