Mart i la vida (Part I)

Meteorit ALH84001

Meteorit ALH84001

Us he de confessar que des de fa unes setmanes estic fent un curs en astrobiologia (vida més enllà de la terra), i és tot tan apassionant que em bullen les idees per fer entrades al blog! Però no vull que esdevingui caòtic i incomprensible… Volia començar per les proves de l’existència d’aigua líquida a la superfície de Mart en el passat, volia parlar de la panspèrmia, dels oceans subterranis d’Enceladus i d’Europa (lluna de Júpiter)… però donat que precisament avui, ha caigut un meteorit a la terra, saltaré directament un tema que tenia pensat, precisament sobre meteorits…

Volia cridar-vos l’atenció sobre un meteorit molt especial. Parlo del meteorit ALH84001, que va ser descobert a l’Antàrtida l’any 1984. Què és tan especial d’aquest meteorit? Doncs en primer lloc, que ve de Mart! Sabem que el meteorit prové de mart perquè la seva composició encaixa amb la composició del planeta vermell, i sobretot perquè atrapades dins la roca, hi ha bombolles d’atmosfera marciana.

El més destacable respecte aquest meteorit encara està per venir. L’any 1996, els científics McKay i companyia van publicar un paper en el què afirmaven haver trobat rastres de vida en el meteorit. Per a aquesta afirmació, es van basar en tres fets:

  1. Formes. En les superfícies de dins el meteorit, van trobar formes, estructures tubulars allargades, que podrien recordar la de certs microorganismes.
  2. Magnetita. També es va trobar magnetita dins els meteorit. La magnetita es pot formar tant per processos no biològics com per certs microorganismes (magnetotactic bacteria), que utilitza petits grans de magnetita per alinear-se amb els camps magnètics. Una de les característiques d’aquests bacteris és que produeixen cadenes de magnetita, i cadenes de magnetita és el que van trobar dins del meteorit.
  3. Compostos orgànics complexes. També es van localitzar certs glòbuls de carbonats, contenint productes orgànics molt complexes (coneguts com Poly-aromatic Hydrocarbons (PAH)), que es pot demostrar són intrínsecs del meteorit i no de l’exterior. Per si sols no són prova de vida, però són productes químics molt propers a la complexitat de la vida mateixa.

La part decepcionant de tot això és que cadascuna d’aquestes “proves” és refutable. Les formes observades es poden crear per processos no biològics, així com les cadenes de magnetita, i els PAH també s’han observat crear-se a l’espai sense estar relacionats amb la vida. Els autors del paper defensen que el fet de trobar les tres evidències juntes reforcen la teoria que poden provenir de formes de vida.

La pregunta, encara avui en dia, segueix oberta.

Estructures tubulars allargades trobades dins del meteorit ALH84001, que es pensa podrien tenir orígen bacteriològic

Glòbuls de carbonats contenint molècules orgàniques PAH.

Anuncis

Un pensament a “Mart i la vida (Part I)

  1. Retroenllaç: Mart i la vida (Part II) | Fils de Sofia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s