Fes-te astrònom i descobreix un planeta extrasolar!

Trànst planetari sol

Exemple de trànsit planetari. El planeta Venus creuant per davant del Sol.

No va en broma! Si teniu paciència i llegiu a continuació us explicaré com ho podeu fer:

De la mateixa manera que el nostre planeta, la Terra, orbita el Sol, les altres estrelles de la via làctia poden tenir planetes orbitant-les en el seu propi sistema planetari. El problema és que, així com les estrelles les podem observar i estudiar perquè emeten llum per si mateixes, no podem fer el mateix amb els planetes, doncs ens són invisibles!

Malgrat això, els científics han pensat en alguns trucs per detectar indirectament la presència de planetes orbitant les estrelles que veiem. Una manera és observar els trànsits dels planetes per davant de les estrelles. El mètode consisteix en observar i mesurar la brillantor d’una estrella de forma continuada al llarg del temps, donat que en el cas que un planeta orbitant l’estrella passés entre aquesta i nosaltres, veuríem decaure lleugerament la brillantor de l’estrella durant unes poques hores, degut a la petita ombra que el planeta projectaria.

Al Març del 2009, la missió espacial Kepler, de la NASA, va ser llençada per tal d’observar i registrar les brillantors de les estrelles amb gran precisió. Els mateixos astrònoms van quedar impressionats per la gran qualitat de les dades que el satèl·lit Kepler era capaç de recollir. Representant la lluminositat de les estrelles en funció del temps, les astrònomes podien detectar ràpidament la presència de trànsits, i per tant determinar la presència d’un planeta orbitant una estrella llunyana. El problema però, és que el satèl·lit Kepler és capaç de recollir i enviar-los informació molt més ràpid del què els astrònoms la poden estudiar!

És per això que necessiten l’ajuda de tots nosaltres, i han posat a disposició de la ciutadania mundial totes les corbes de lluminositat que es registren de les estrelles. A través de la web www.planethunters.org, hom pot posar-se a explorar les corbes de llum estel·lars a la recerca i captura d’exoplanetes que encara no hagi vist ningú! Es tracta de fer un cop d’ull a aquestes corbes  a la recerca de pous de lluminositat que puguin indicar un trànsit planetari, i en cas de trobar o sospitar que se n’ha trobat un, marcar-lo com a rellevant per tal que els astrònoms que hi ha darrera el projecte puguin mirar-se’l amb més detall. Fins al moment, aquest projecte ha permès localitzar 34 exoplanetes que els algoritmes informàtics havien passat per alt. Imagineu-vos poder dir que heu descobert un planeta extraterrestre! 😉

Perquè us en feu una idea, es calcula que hi ha més de cent mil milions (100.000.000.000) d’estrelles només a la nostra galàxia, la via làctia  I, aproximadament la meitat d’aquestes estrelles té un sistema planetari. Emocionant-nos encara més, podria fins i tot ser que algun d’aquests planetes es trobés a una distància tal de la seva estrella mare que possibilités l’existència de vida! (encara no podem estar segurs de si existeix vida micro bacteriològica a Mart, així que no és descartable que existeixi vida multicel·lular a la nostra galàxia).

Us animo a tots els que ho proveu, que publiqueu en un comentari les imatges dels trànsits que hagueu trobat! Molta sort, i endavant caçaplanetes!

SPH10102031-300x203

Un exemple de corba de llum d’una estrella. Les caigudes de la gràfica indiquen trànsits planetaris!

PD: N’he trobat un! Llàstima que no he estat el primer, però m’afegeixo a la llista dels que l’han identificat com a planeta potencial! 🙂 Era l’estrella número 82 que analitzava 😛

exoplanet found!

Trànsit planetari identificat al voltant del dia 11 del quart representat a l’estrella SPH21772383.

PD2: No us perdeu la següent imatge d’una preciosa estrella polsant de mida similar al sol, amb un trànsit claríssim cada ~1.7 dies! La sincronització perfecta amb el període polsant fa pensar que potser es tracta d’un sistema binari amb una estrella morta (Brown Dwarf)? Aquesta no estava pre-identificada pel Kepler team! 104 estrelles analitzades.

pulsating star transit!

Preciosa estrella polsant SPH50357047 amb trànsit cada ~1.7 dies

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s