Les tres eRRes (Recuperat)

Avui vull recuperar una entrada d’un blog que vaig llegir fa uns anys. Aquella entrada és i serà sempre vàlida, i especialment ara que s’acosten les dates consumistes de les festes de Nadal. Aquell blog va quedar inactiu però contenia algunes reflexions molt interessants. La que vull recuperar aquí i de pas convidar-vos a entrar a llegir les reflexions d’aquell blog, és sobre les tres R:

>> Està molt de moda la paraula “Reciclar”. La majoria intentem reciclar (amb més o menys encert) a casa. A més, tota aquella notícia, tríptic o propaganda que dugui aquesta paraula, és sinònim d’ecològic o (com dirien en anglès) eco-friendly. I queda bé.

Però en realitat, Reciclar és només una de les tres maneres que tenim de reduir els residus que generem. I de fet, és la última opció, la “últim recurs”. Aquestes tres maneres es recorden amb la norma de les 3 R: Reduir, Reciclar i Reutilitzar.

Reduir consisteix en evitar generar residus. És la R més efectiva de les tres: si vols reduir els residus, directament no els creïs. Perquè em cal, quan vaig a comprar un tub de pasta de dents, la caixa de cartró en què em ve embolicat?

Reutilitzar és una molt bona opció, també. En trobem exemples en les festes en què ens serveixen la beguda en un vas de plàstic dur per poder-lo reomplir, o quan reparem una avaria de l’ordinador enlloc de comprar-ne un altre.

Però només Reciclar està en boca de tots. No sé perquè, la única paraula que està de moda és reciclar.

O potser sí que sé el perquè. Potser puc sospitar que les institucions han apostat pel reciclatge, però no per l’ecologia: Potser les inversions en reciclatge no han sortit de la intenció de ser menys nocius pel medi ambient, i per això ningú es preocupa del que realment importa, que és la reducció dels residus. I per això ens reparteixen bosses on col·locar el vidre, envasos i paper a les nostres cuines, i veiem anuncis per la tele on surt que reciclem, però no apareix cap pòster, fulletó informatiu ni iniciativa política per fer entendre a la població què signifiquen les 3 R i com les podem aplicar a casa nostra.

Però jo ara me n’he anat per les branques. El que volia dir és que, ja sigui per A o per B, no som conscients que la millora del medi ambient passa per aquestes meravelloses 3 R. Les 3, com en un pack. I que sense aquest context, reciclar perd part del seu sentit. Algú hi veu una paradoxa, en una persona llençant una pila de fulls impresos per una cara i exclamant: “mireu que ecològic que sóc, estic reciclant el paper!” ? <<

Això és un re-blog de l’entrada al “Inconscienciats”, el 21 de Setembre de 2010. Feu-li un cop d’ull: http://inconscienciats.blogspot.de/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s